13ο ΧΛΜ Ε.Ο. Θεσ/νίκης - Νέων Μουδανιών Τ.Κ. 57001

+302310480036 info@mavromatis-auto.gr

Τι είναι ζυγοστάθμιση και πότε χρειάζεται να γίνει;

Μία διαδικασία που πολλές φορές ακούμε, αλλά λίγες φορές καταλαβαίνουμε τι ακριβώς προσφέρει στο αυτοκίνητό μας, είναι η ζυγοστάθμιση των τροχών. Σε όσους το θέμα αυτό αποτελεί πεδίο ανεξερεύνητο, θα πρέπει αρχικά να ξέρουν πως αν και εφόσον νιώσουν τρέμουλο του τιμονιού κατά την διάρκεια της οδήγησης θα πρέπει να το πάνε αμέσως για ζυγοστάθμιση.

Το όλο πρόβλημα προκαλείται από την ανομοιόμορφη κατανομή της μάζας στο εσωτερικό ενός ελαστικού. Υπάρχουν δύο είδη ανισορροπίας τέτοιου τύπου, η στατική και η δυναμική. Το θέμα είναι να ξέρετε πως η πρώτη προκαλεί ανώμαλη κύλιση του ελαστικού και η δεύτερη πλευρική ταλάντωση και ισχυρό τρέμουλο του τροχού. Στην τελική όλα αυτά προκαλούν άβολη οδήγηση, αχρείαστη και ανομοιόμορφη φθορά των τροχών του αυτοκινήτου σας με αποτέλεσμα να θέλουν πιο γρήγορα αντικατάσταση.

Η ζυγοστάθμιση των τροχών μπορεί να γίνει μόνο σε βουλκανιζατέρ ή συνεργεία που διαθέτουν το κατάλληλο μηχάνημα και δεν μπορεί να την κάνει κάποιος μόνος του. Με τη βοήθεια του μηχανήματος το οποίο θα δείξει που υπάρχει το πρόβλημα, θα τοποθετηθούν αντίβαρα στα «ελαφριά» στα κατάλληλα σημεία της ζάντας και το πρόβλημα σας θα λυθεί μία και καλή. Να σημειωθεί ότι η ζυγοστάθμιση γίνεται σε κάθε αλλαγή ελαστικών ή ζαντών, ενώ παρέχεται και στα service, όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Επίσης, πολλές φορές η ζυγοστάθμιση συγχέεται με την ευθυγράμμιση, η οποία είναι ένα άλλο πρόβλημα των τροχών και διορθώνεται με τελείως διαφορετικό τρόπο.

 

πηγή: autogreeknews.gr